X
تبلیغات
يادداشت های يك معلّم - بخش 3 - گياهان، موجودات پر ارزش

گياهان موجودات پر ارزشي هستند كه هم غذاي خودشان را مي سازند و هم منبع اصلي غذاي جانوران و انسان مي باشند. آدميان نخستين، ريشه، برگ، ميوه و دانه هاي خوراكي را جمع مي كردند و مي خورند. بعدها انسان مي انديشيد كه مي تواند گياهان مفيد را پرورش دهد. پس كار كشاوري يعني پرورش دادن گياهان مفيد.

کشاورزی
شخم زدن:
كشاورزان از هزاران سال پيش تاكنون زمين را براي كاشتن، شخم مي زنند. در ابتدا اين كار با دست انجام مي شد. بعدها از گاو و اسب استفاده شد. امروزه تراكتور جاي جانوران را گرفته است.
آب دادن:
به جهت وجود آب كم در ايران، كشاورزان براي صرفه جويي در مصرف آب، گياهاني را مي كارند كه با كمك آب باران و برف رشد كرده و محصول دهند و نياز به آبياري نداشته باشند. به اين گونه كشاورزي ديم كاري مي گويند؛ مانند كشت گندم.
از بين بردن علف هاي هرز:
به علف هاي اضافي كه در لابه لاي گياهان كاشته شده مي رويد. علف هاي هرز گفته مي شود. از بين بردن اين علف ها كار زيادي مي طلبد.


مبارزه با آفت ها:
بعضي از حشرات كه گياه خوار هستند دسته جمعي به مزرعه ها حمله مي كنند و قسمتي از محصول را مي خورند. براي دفع حشرات مزاحم يا آفت ها، مواد حشره كش ساخته شده است. به دليل اينكه مواد سمي هستندومصرف زید آن ها برای سلامتی انسان ضرر دارد. دانشمندان از جانوراني مانند عنكبوت يا سوسك بهره مي گيرند.تا آفت ها را از بین ببرند.

  محصولات گوناگون:

بعضي از محصولات مانند گندم در بيشتر استان ها به عمل مي آيد. اما بعضي محصولات ديگر مانند خرما، برنج و انگور در بعضي مناطق رشد مي كنند. مثلاً برنج در جايي به دست مي آيد كه آب فراوان داشته باشد و خرما در آب و هواي گرم وخشک به دست مي آيد.وگردو در نقاط سرد و کوهستانی به خوبی رشد می کند.

استفاده های گونگون از گیاهان
نوشيدني ها:
بعضي از گياهان به صورت دم كرده و نوشيدني مصرف مي شوند مانند چاي، و قهوه

ادویه :

بعضي از محصولات ديگر را براي خوش طعم كردن وخوش بو کردن غذاها استفاده مي كنيم مانند انواع ادويه ها كه بيشتر در كشورهاي گرم و مرطوب به دست مي آيد.مانند فلفل ، زرد چوبه ، دارچین وزعفران


داروها:
مردم از زمان هاي دور، بعضي گياهان را به دليل اثرات داروئي آنها مصرف مي كردند. مانند خاكشير يا دانه به. امروزه هم از گياهان دارويي استفاده هاي بسياري مي شود.
رنگ ها:
گياهان در صنايع رنگرزي هم استفاده مي شوند. رنگرزي در استان هايي كه قاليبافي دارند رواج دارد كه براي رنگ كردن پارچه يا پشم به كار مي رود.

صنایع چوب :

انسان از زمان های قدیم ، از چوب درختان برای تهیّه ی تخته و ساختن در وپنجره ، میز وصندلی و وسایل دیگر استفاده می کرده است .


   پرسش هاي بخش 3
1- كار مبارزه با آفت ها، هميشه و در همه دوران زندگي آنها مؤثر است.

درست
نادرست  *

  2- بيشتر كشاورزان براي شخم زدن زمين هاي پهناور از تراكتور استفاده مي كنند.

درست   *
نادرست
   3- كار كشاورزي يعني پرورش دادن گياهان مفيد

درست   *
نادرست

 

  4- پرندگان كوچك در خوردن حشرات مزاحم و آفت ها مؤثر هستند.

درست   *
نادرست

  پررسش هاي تشريحي:
1-وقتي مي خواهيم زمين را براي كاشتن آماده كنيم ابتدا چه عملي را انجام مي دهيم؟

ابتدا زمين را شخم مي زنيم.

 2- براي كاشت يك گياه بايد چه كاري انجام داد؟

ابتدا بايد زمين را براي كشت آماده كرد و شخم زد. بعد دانه ها را پاشيد و سپس زمين را آبياري كرد. مرحله بعدي در آوردن گياهان هرز از داخل زمين است تا زماني كه به رشد كامل خود برسد.

  3- اصلي ترين غذاي انسان را چه گياهاني تشكيل مي دهند؟

گندم، برنج، سيب زميني

  4- ياد گرفتن كشاورزي چه اثري در زندگي انسان داشت؟

توانست محصول بيشتري توليد كند و براي زمستان خود غذا ذخيره كند. ديگر مجبور نبود تمام قسمت هاي گياه را بخورد. بلكه از هر گياهي قسمت هاي مفيد را مي خورد.

  5- آيا استفاده زياد از تراكتور براي زمين هاي كشاورزي پهناور مضر است؟

بله. وزن زیاد تراکتور باعث محکم و سفت شدن زمین می شودو استفاده زياد از تراكتور براي زمين مفيد نيست.
   6- كدام محصول را حتماً بايد با كشت آبي زياد نمود؟

برنج

  7- چه محصولاتي در ناحيه كوهستاني بيشتر رشد مي كنند؟

گردو، بادام، درختان ميوه

  8- ادويه در چه نوع آب و هوايي به دست مي آيد؟

گرم و مرطوب

  9- چه گياهاني را مي شناسيد كه مصرف دارويي و رنگرزي دارند؟

دارويي: اوكاليپتوس، گل ختمي، گل بنفشه، نعناع
رنگرزي: حنا، گردو، انار، پوست پياز، روناس

10- شخم زدن چه فایده ای دارد ؟

با شخم زدن خاک زیرورو می شود.از سختی  آن کاسته می شود وهوا و آب می تواند به راحتی وارد خاک شود .وریشه ی گیاه هم می تواندبه راحتی در آن نفوذ کند، همچنین کود وموادّ مفیدی که در روی خاک پاشیده شده به زیر خاک می رود و علف های هرز و بی مصرف کَنده شده و از بین می روند.

11- رشد علف های هرز ، چه ضرری برای کشاورزی دارد ؟

علف های هرز مواد موجود در خاک به مصرف می رسانند و باعث می شوند مقدار محصول کم شود.

12-کشاورزان زمین ها را چند بار درسال شخم می زنند؟

در بعضی نقاط یک بار و گاهی دو بار انجام می گیرد .

13-بهترین زمان برای سم پاشی برای از بین بردن آفت ها چه زمانی است ؟

دوران نوزادی

14- چه گیاهانی پرورش داده می شوند ؟

گیاهانی که استفاده ی خوراکی ، پوشاکی و دارویی دارند ومورد نیاز انسان هستند.

15- آفت چیست ؟

به حشراتی که گیاه خوارند ودسته جمعی به مزارع حمله می کنند و قسمتی ازمحصول را می خورند ، آفت می گویند .

16- وارد کردن غذا از کشورهای دیگر چه فایده هاو ضرر هائی دارد ؟

فاید ها : 1-جبران کمبود مواد غذایی 2- استفاده از محصولاتی که در ایران نیست.

ضرر ها : 1 – خارج شدن ارز از کشور 2 – از رونق افتادن کشاورزی

+ نوشته شده در  جمعه بیست و نهم آبان 1388ساعت 18:30  توسط ارژنگ حكم   |